Erik Haglöfs krönika i Resumé 10 december: Välj DIN karriär

10 december, 2015

”Schablonbilden av att göra karriär kretsar ofta kring att klättra högre upp i en hierarki med alltmer makt och inflytande. Men det är inte allas dröm. Dina karriärdrömmar kan låta vansinniga och orealistiska för någon annan. Forskare målar upp fyra huvudkarriärstyper: experten, den linjära, den utvidgande och den episodiska. Vilken är du själv? Experten är forskartypen som fastnar för något specifikt, som sökords-optimering, amerikansk valstrategi eller 60 talsarkitektur. Är du självständig, gillar att föreläsa och samtidigt lite av en ensamvarg kan du trivas i expertrollen. Den linjära utvecklas på ett stort bolag, med nya positioner och mer ansvar.
Du byter bolag inom branschen. Du gör det du är bäst på, med lagom utmaning, söker mer makt, men samtidigt stabilitet och trygghet. Kanske är du lite bekväm av dig, vill utvecklas på jobbet, men på fritiden skjutsa barn till fotbollsträningen utan att fundera på karriären. Den utvidgande har stort intresse inom ett visst område, till exempel teknik eller miljö. Du söker en stabil trygghet och utvecklas samtidigt gärna inom din sfär, är en frekvent seminariebesökare och mingelmästare. Karriärvägen passar dig som är social och utåtriktad. Den episodiska avslutningsvis ”söker helt nya uppgifter men behåller telefonboken med alla kontakterna”, enligt forskaren Rikard Larsson.
Synen på ”hoppjerkan” är mer positiv med dagens alla förändringskrav.

DET HÄR ÄR FYRA klassiska karriärstyper. Viktigast är att inse att vi är olika och vill göra karriär på vårt egna sätt. Sorgligt nog är vi ofta för upptagna med vad omgivningen tycker vilket gör att vi gärna väljer den säkra vägen, men där vi egentligen inte trivs eller får använda vår fulla potential. Nina Åkestam frågar i sin bok ”Meningen med hela skiten” hur din framtida 85-åring hade velat leva sitt liv. Vilken typ av historier vill du ha att berätta? Vad kan du göra här och nu för att bli den 85-åring du vill vara? Övningen guidar dig i vad du vill innerst inne. Vad är viktigt och oviktigt i ditt liv?”

Liknande nyheter