Erik Haglöfs krönika i Resumé 12 november: Skärmskynke vägen till mångfald

12 november, 2015

Skärmskynke vägen till mångfald

”Responsen på den debattartikel jag skrev i Resumé om åldersdiskriminering blev stor. Artikeln har lästs 10 000-tals gånger och debatten har fortsatt i både SVT:s Gomorron Sverige och på DN debatt. Med mejl och kommentarer från människor som känner igen sig. Någon berättar om sitt kompisgäng i 40 50-årsåldern med strålande karriärer på höga poster i olika bolag, men som på olika sätt lämnade sina jobb. Sedan följer berättelsen om vägen tillbaka till anställning. Alla lyckades, men det tog tid. Många vill inte ens publikt berätta om sina svettiga erfarenheter. Då skulle de ”röja” sig själva och chansen till ett nytt toppjobb minskar.

Jag ser åldersdiskrimineringen som en del av en större helhet. Av någon anledning har vi i Sverige en förkärlek för att sortera in människor i klichéartade grupper. Det visar sig i rekryteringsvärlden liksom i samhället i stort. Drivkraften för många tycks vara att sträva efter kontroll och vi blir likriktade trygghets- och planeringsnarkomaner, både på fritiden och på jobbet. När jag åker taxi pratar jag med chauffören, ofta en man som kommit till Stockholm från platser längre bort än Dalarna. En ung albansk chaufför berättade om hur svårt han tycker det är att lära känna de ospontana svenskarna. En god vän från Kanada med två egna barn födda i Sverige, kan skriva under på detta. Att komma in i det svenska samhället kräver sin man eller kvinna.

Vi som driver kommersiella företag ska generera vinst över tiden till aktieägarna. Men i vår likriktade kultur är det lätt att missa den starkaste medarbetaren för att hon eller han har ”fel ålder” eller bryter mot normen på något annat sätt. Låt oss gå från ord till handling och inspireras av den klassiska musikvärlden. Tidigare fanns mest vita medelålders män i de stora symfoniorkestrarna. När de sökande fick börja spela upp bakom en tygskärm förändrades urvalet radikalt med en jämnare fördelning av kvinnor, män, unga, äldre och med olika hudfärg som resultat.

I vår värld betyder det att vi erbjuder våra kunder neutraliserade kandidat- CV:n där ålder, kön och annat ovidkommande får mindre betydelse, där meriterna får lysa av egen kraft. Pröva så får du se!”

Liknande nyheter