Erik Haglöfs krönika i Resumé 26 november: Byta jobb – som att fotografera

26 november, 2015

Byta jobb – som att fotografera

”Finns karriärkoden med de magiska talen som maxar din karriär? Existerar formeln med idealtiden för hur länge man ska vara kvar på samma jobb? Detta är vanliga frågor till en rekryterare. Ett svar är tre, fem eller sju år. Då har du gjort jobbet du anställdes för och ditt avtryck ska ta karriären vidare. Du är synlig för din närmaste omgivning, inklusive både chefen och kollegor med den informella makten.

Är du inte sedd och nöjd får du ta saken i egna händer. Du har ett ansvar både mot dig själv och din omgivning att vara aktivt karriärplanerande, tokmotiverad och den lämpligaste för det arbete som du har. Idealtidsperioden varierar med ålder, privatliv, aktuell jobbnivå och bransch. Var och en av oss brottas med frågorna, i vår strävan efter att planera och optimera. Var noggrann när du väljer ditt första, andra och tredje jobb. De påverkar resten av din karriär utan att du vet om det eller förstår riktigt hur det gick till. Traineeutbildningar på företag som Unilever och H&M eller konsultjobb på McKinsey är populära som plattformar för att bygga grunden för karriären. Företagsnamnen och auran kring dem är kvalitetsstämplar i sig. Att vissa väljer de här jobben för att de inte vet vad de egentligen vill blir är en annan sak.

Inse att din karriär kombinerar medvetna val och slumpen. Du påverkar till en viss punkt, men andra påverkar också förutsättningarna, exempelvis en chef som omorganiserar. Ta till dig att det är allt vanligare att byta bransch, inriktning och karriär flera gånger under ett yrkesliv. Färre jagar en guldklocka. Tio år i liknande roller kan ge negativa signaler när du väl vill byta jobb. En ”hoppjerka” kan i vissa lägen hamna före i karriärkön. De scannar av fler marbetsplatser och söker ständigt karriäröppningar. Men det är en balansgång.

Var inte rädd för att byta jobb, våga lita på ditt omdöme! Att sitta still för länge i båten och inte ens titta på de andra jobben som passerar förbi är inte rätt strategi. Det är som med fotografering. Motivet kommer som en snigel och försvinner som en blixt. ”Dörrar öppnas och dörrar stängs”, som Jocke Jonason en gång sa. Våga ta chansen när du får den!”

Liknande nyheter