3 snabba frågor med Yvonne Sörensen, vd på Stureplansgruppen Hotels & Resorts, tidigare vd för Berns

14 januari, 2016

Yvonne medverkar även i vår podcast Bohmans ledare i avsnittet som handlar om normer, fördomar och stereotyper på arbetsplatsen.

Varför tror du att det på så många ställen jobbar samma typ av människor?

Jag tror det är en enkel väg att gå, att omge sig med människor som liknar varandra. Men jag tror inte det är en bra lösning, mångfald ger bättre resultat. Man måste titta på vad det är – användare eller kund som ska ha produkten eller lösningen och ser man på samhället i stort så har vi en mångfald. Det måste även företagen spegla, såklart. Det finns undersökningar som visar att företag som har hälften kvinnor i styrelsen är mer lönsamma, så mångfald handlar till stor del även om lönsamhet.

En anekdot jag även delade med mig av i podden är när vi öppnade restaurangen Nosh and Chow på Norrlandsgatan. På pressvisningen berättade jag bland annat om vår meny som bestod av mat från olika världsdelar. Efter dragningen kommer det fram en journalist och frågar om vi också hade anställt personal efter länderna som maten representerar. Jag var helt oförstående inför frågan och förklarade för journalisten att det är så här vårt samhälle ser ut, att den personal du ser här speglar samhället utanför. Jag tror hon blev lite generad, men det var ju en sådan dum fråga.

Vad tror du är den starkaste framgångsfaktorn om man vill börja rekrytera mer medvetet utifrån mångfald?

Man måste ha ett öppet sinne! Jag tror det är bra om man har erfarenhet av det sen innan, det kan vara svårt att komma över sin osäkerhet och göra det första gången. Jag tror det tyvärr finns en väldig rädsla, men man måste våga öppna ögonen och öronen och komma ihåg att det är positivt och något som gynnar företaget.

Har du något bra CV-tips?

Försök att inte vara för nervös vid intervjun, det är heller inte så farligt att vara rolig i sitt personliga brev och till sist: försök inte vara någon du inte är. Våga vara dig själv!

Liknande nyheter