Resumé debattartikel: Förstår Nordea sitt eget varumärke?

13 september, 2017

En storbank har inte råd att upplevas som arrogant och oansvarig. Detta verkar Nordea ha missat, skriver Erik Haglöf och Ebba Stragne på Bohmans nätverk.

Så ser vi snart ännu ett av våra flaggskepp segla iväg från landet – denna gång med sikte mot Finland. Strikt räknat och i rationell mening kan Nordea ha fattat ett riktigt beslut, om man väljer att bara se på skatteeffekten. Man slipper de höjda bankavgifterna som är tänkta som buffert om det blir en ny bankkris och det är säkert också en fördel att ingå i den europeiska bankunionen med dess enhetliga lagar och regler.

Men den typen av kalkyler räcker inte för att vara en framgångsrik och modern bank. Man måste också kundernas förtroende, för utan kunderna är banken ingenting. Då krävs djup förståelse för värdet av varumärket och för strategisk kommunikation. Detta verkar Nordea ha missat. I dialogen med staten är bilden att Nordea istället agerar som en trotsig tonåring som svarar ”amen, då flyttar jag väl härifrån dårå” när mamma Magdalena hotar att dra ned månadspengen.

Läs hela debattartikeln

Liknande nyheter